Kalem Ölçüsü : 60 mm Yükseklik, 10 mm Genişlik
Avantajları
Parlak ve canlı renklere sahip, yumuşak, yuvarlak, yağlı pastel kalemler. Bu yağlı pastel kalemler her türlü mat kağıt, kartonun yanı sıra, ahşap yüzeyler üzerinde de kullanılabilir. Kalın dokulu yüzeyler oluşturulabilir. Her yaşa uygundur. Boyutları ve parlak renkleri minikler için idealdir.
Uygulama Önerileri
Gölgeleme tekniği: Gölgeleme, renklerin açık tonlarından koyu tonlarına doğru geçiş yaparak uygulanır. (Renkli bölgeler birbirine çok yakın ya da üst üste çizgiler çizerek yapılır) Daha güçlü bir ton için başlangıçta çok hafif bir basınç uygulayıp her bir katmanda basıncı arttırmalısınız.
Tarama tekniği: Üst üste çapraz bir şekilde çizgiler çizerek farklı renk değerleri ve nüanslar elde edilir. Daha koyu bir gölge istenen yerlerde taramanın daha kalın yapılması gerekir.
Yağlı sgraffito: Gölgeleme tekniği kullanarak açık renklerle çizilen bir motif üzerinde, ya da yağlı pastel kalemle farklı renkler de çizilen çizgilerden oluşan bir katman üzerinde çalışın. Sonra,bütün resmin üzerini koyu renkli bir yağlı pastel kalemle bir katman halinde kaplayın. Hakkak kalemi ya da sivri uçlu modelaj kalemi ile, çizgiler halinde kazıyarak altında gizlenen renkleri açığa çıkarın.
Sabunlu sgraffito: Bu işlem, yağlı sgraffito tekniği ile yapılanın tıpatıp aynıdır. Sadece alttaki renk katmanı yağlı pastel kalemiyle değil de, sıvı guaj ile sıvı sabun karışımı (yaklaşık üç ölçü guaj, bir ölçü sabun) kullanılarak yapılır. Guaj kuruyunca, resmi kazıyarak alttaki renkli katman açığa çıkarılır.
Talaşlar: Jovi Yağlı Pastel Kalemlerin uçlarını açarken biriken boya talaşları renk gruplarına ayrılıp mozaik tipte kompozisyonlar yapmak için kullanılabilir. Resmin ‘’renklendirilecek’’ olan bölgesine PVA tutkalı sürün ve üzerine seçtiğiniz bir renkteki talaşları serpiştirin. Tutkal kuruyunca, gevşek boya parçacıklarını silkeleyin.
Yararlı İpuçları
Bir çizgiyi ya da resmi silmek istediğinizde, önce kağıt üzerindeki mumu mümkün olduğu kadar kazıyıp temizleyin. Sonra geri kalanını silmek için silgi kullanın. Bu tür mumları silmek zor olduğu için, silinen resmin izi kağıt üzerinde kalır.
Boyama sırasında görülen talaşları beğenmezseniz, bunları kağıt havlu (peçete) kullanarak yok edebilirsiniz. Kağıt havluyu resme hafifçe bastırmanız yeterlidir; böylece talaşlar kağıt havluya yapışır.
Aksesuarlar:
Jovi sgraffito aletleri ve büyük boy jovi kalem açacağı.
Yıkama Yöntemleri
Elde yıkayın. Yaklaşık 4 saat sıvı sabunlu suya batırın. Sonra sıvı sabunla yıkayın. İlk başta ovalamayın.
UYARI! Yanlış yıkandığı taktirde lekeler kumaş elyaflarına işleyebilir.
Giysilerin çamaşır makinesinde yıkanması, daha sonra çıkarılması çok daha zor olan izler bırakabilir. Lekelenen bir giysiyi asla çamaşır kurutma makinesinde kurutmayın; yoksa daha sonra lekeyi çıkarmak mümkün olmayabilir.
Çamaşır makinesinde normal olarak yıkandığında leke kalmaması gerekir. Ama giysinin sorun yaratabileceğini düşünüyorsanız, elde yıkamanızı tavsiye ederiz.
Eğitsel Amaçlar
*İnce motor becerilerini geliştirmek.
*Göz ve el koordinasyonunu pekiştirmek.
*Farklı renklerin kullanım şekillerini ayırt etmek.
*Çizgi çizme çalışması yapmak.
*Yazmaya hazırlık becerilerine başlamak.
*Yağlı pastel kalemlerin kaplama potansiyelini keşfetmek.
*Doku çalışmalarında farklı etkileri çeşitlemek.